vorbim puțin despre V60. Este o metodă relativ recentă pentru prepararea cafelei, numele de V60 vine de la forma conului de infuzare ai cărui pereți formează un unghi de 60 de grade. Japonezii de la Hario au reușit să facă un dispozitiv simplu, cu ajutorul căruia obții o cafea clară, cu arome deosebite. Această metodă seamănă puțin cu preparea cafelei la filtru, în ambele cazuri cafeaua este pusă într-un filtru de hârtie și se toarnă apă fierbinte peste ea. Însă V60 este o metodă de preparare cu rezultate impresionante chiar și pentru cel mai pretențios cafegiu. Conul de extracție are un design simplu, dar este foarte bine gândit pentru a asigura o extracție cât mai bună. Este prevăzut pe toată suprafața interioară cu niște nervuri spiralate proeminente, care pornesc din buza conului și continuă până la orificiul din partea inferioară a conului. Aceste nervuri au rolul de a conduce cafeaua dinspre hârtia de filtru spre orificiul de scurgere și de a nu permite filtrului de hârtie să se lipească de pereții conului, astfel filtrarea se face concomitent pe întreaga suprafață a filtrului. La V60 filtrul de hârtie trebuie udat după ce îl introduci în conul de infuzare, înainte de a adăuga cafeaua măcinată. În acest fel deschizi porii hârtiei astfel încât uleiurile esențiale din cafea vor putea traversa filtrul în timpul preparării, preîncălzești conul de extracție și serverul (recipientul în care curge cafeaua), și totodată previi răcirea rapidă și oxidarea cafelei. O altă diferență între filtru și V60 este temperatura apei cu care se prepară cafeaua: la filtru temperatura este de 100 de grade, iar la V60 e optim un interval cuprins între 85 și 95 de grade. Altă diferență ar fi timpul de preinfuzie, care la filtrul electric nu există, iar la V60 este de 30-40 de secunde. La filtrul electric nu poți controla viteza de infuzie, în schimb la V60 poți controla atât viteza, cât și cantitatea de apă de apă turnată. Cafeaua la filtru se arde de multe ori, și e nevoie de un gramaj mult mai ridicat față de V60, în schimb cu un V60 cafeaua nu se arde niciodată și nu este necesară folosirea unui gramaj ridicat, între 5,6 și 10 grame la 100 ml de apă, depinde de cantitatea pe care vrei s-o obții în ceașcă. Timpul de preparare al unui V60 este destul de lung (aproximativ 3 minute), dar, ca orice altă metodă de preparare alternativă, nu este o rețetă bătută în cuie, poți modifica durata dar să nu cobori sub 2:30 și să nu urci peste 3:30. Dacă timpul este mai scurt, cafeaua este foarte apoasă și nu este dezvoltată cum trebuie, dacă treci de 3:30 cafeaua devine prea intensă și neplăcută la gust, dar, de exemplu, nordicii o beau mai intensă, iar americanii puțin mai slabă. Conul de V60 poate fi fabricat din plastic, sticlă sau ceramică, cel de ceramică fiind cel mai recomandat.

Ustensile necesare: ibric, server, cântar digital cu timer, râșniță, filtre de hârtie, con V60.

Mod de preparare: Încălziți apa în ibric, introduceți filtrul de hârtie în conul de V60, umeziți filtrul cu apă fierbinte, aruncați apa din server, apoi adăugați cafeaua măcinată în con. Adăugați 50 ml de apă peste cafeaua măcinată astfel încât să umeziți toată cafeaua, turnând dinspre mijlocul conului spre exterior, dar la maximum 1 cm distanță față de peretele conului. Dacă turnați direct pe con riscați să prindă cafeaua gust de celuloză, iar apa de pe margine nu va extrage cafea, ci va curge direct în server. Așteptați 30 de secunde (blooming/preinfuzie), timp în care veți observa cum apar câțiva bulbuci, în cazul în care folosiți o cafea proaspătă, așa cum este recomandat, dar dacă acești bulbuci nu apar, înseamnă că aveți o cafea prăjită de mai mult timp. Apoi puteți continua turnarea în mai mulți pași, după cum urmează: 50 ml de două ori cu interval de 25 de secunde între turnări, apoi 100 ml, mai așteptați încă 25-30 de secunde și apoi ultimii 50 ml, sau puteți turna constant apa în fir subțire după ce ajunge la 100 ml, menținând același nivel de apă în con.

Advertisements