Cafea de origine proaspăt prăjită

Cafeaua de origine, denumită și ”single origin coffee”, este caracterizată de puritatea aromei distincte oferite de plantația de cafea de pe care provin boabele. Boabele cafelei de origine provin de la o singură plantație, astfel vei simți aroma deosebită și particularitățile regiunii de cultivare, fiecare având o aromă complexă și proprie, indifernt dacă bei o cafea la ibric, filtru sau espresso. Când bei o cafea de origine proaspăt prăjită simți aroma complexă și descoperi nuanțe care dau caracterul celor mai bune cafele din lume, în comparație cu gustul mai plat al cafelelor cumpărate din magazin.

De exemplu, cafelele din Africa au, de regulă, o aciditate mai ridicată, ca de lămâiță, aromă puternică, în care se regăsesc mai multe arome, majoritatea de fructe (piersici, caise, fructe roșii etc). În schimb, cafelele din America Latină nu au o aciditate atât de ridicată, au mai degrabă o aciditate de grapefruit copt, plăcut parfumată, dar cu arome puțin diferite, aroma de ciocolată amăruie, alune, nuci etc.

Diferența dintre single origin și blend

Blendul este amestecul a cel puțin două cafele de origini diferite, prăjite ușor diferit față de mono-origine. Prepararea diferă între cele două prin temperatura de extracție din espressor, gramajul din portafiltru și granulația la care este măcinată cafeaua. Temperatura apei cu care extragem blendul diferă de cea cu care extragem single origin datorită gradului de prăjire diferit. Single origin este prăjită mai puțin și se extrage la o temperatură mai ridicată, iar blendul este prăjit mai tare și e necesită o temperatură mai scăzută.

Blendul cafenelei Ristretto

Blendul de cafea folosit la Ristretto este un blend exclusivist din cafea de specialitate, proaspăt prăjit. Prăjirea medie îi scade din aciditate, scoate în evidență aromele de ciocolată și diminuează aromele de cereale, îl face ușor mai corpolent. Blendul e format din cinci origini: Costa Rica, Guatemala, Columbia, Etiopia și Kenya. Este un blend echilibrat ușor acid, cu arome ciocolată amăruie, alune și fructe de pădure, armonios, care poate fi consumat fără zahăr, pentru a-i simți aroma deosebită. Am ales această combinație de origini datorită gustului deosebit obținut în fiecare ceașcă, astfel încât gustul cafelei să fie pe placul tuturor.

Care e concluzia?

Orice tip de cafea alegi să bei la noi, vei fi servit cu o cafea de specialitate 100% arabica. Rămâne doar să te hotărăști ce vrei să simți în ceașcă: gustul clasic, ușor acid, fructat și ciocolatiu, sau vrei o cafea mult mai acidă, cu arome specifice zonei de recoltare. Oricare din cele alese va fi o cafea de specialitate, proaspăt prăjită, o explozie de arome plăcute.

Advertisements